Woning splitsen: Waarop letten en hoe werkt het?

Wat houdt een woningsplitsing in?

Appartementen

Het splitsen van een woning houdt in dat je van een bestaande woning meerdere zelfstandige woningen maakt. Wellicht heb je een groter pand in bezit of net aangekocht. Deze zou je kunnen splitsen in meerdere woningen (of zelfstandige appartementen) en via verhuur zorgen voor extra inkomsten.

Bij het splitsen van een woning zijn er in essentie 2 soorten om uit te kiezen. Zo is er een kadastrale splitsing van de woning en een bouwkundige splitsing. Voor welke optie je zult moeten gaan hangt af van het feit of de woning gesplitst wordt voor verkoop of voor verhuur.

Kadastrale splitsing

Overweeg je om jouw woning te transformeren naar appartementen voor verhuur? Dit proces staat bekend als bouwkundig splitsen. Voor dit project is een omgevingsvergunning vereist. Om in aanmerking te komen voor deze vergunning, moet de woning voldoen aan specifieke eisen:

·         Vluchtvoorzieningen moeten aanwezig zijn.

·         Het pand moet uitgerust zijn met brand- en rookmelders.

·         De woning moet voldoen aan geluidsisolerende maatregelen.

·         Badkamer- en sanitaire voorzieningen dienen aanwezig te zijn.

Bouwkundige splitsing

Overweeg je om na de renovatie de individuele appartementen afzonderlijk te verkopen? Dit proces staat bekend als kadastrale splitsing. De vergunning hiervoor wordt afgegeven door de gemeente en vervolgens kadastraal vastgelegd. Elke woning wordt toegewezen met een eigen perceelnummer en een definitieve grens. Bij deze vorm van splitsing gelden andere eisen en voorwaarden. De woning moet voorzien zijn van:

·         Eigen sanitair voorzieningen.

·         Een eigen keuken.

·         Een eigen huisnummer.

·         Een eigen voordeur, die eventueel uitkomt in een centrale hal of trappenhuis.

Waarom zou je een woning splitsen?

Waarom zou je overwegen een woning te splitsen? In veel steden is de woonruimte schaars en daarom erg interessant om de mogelijkheden van splitsen te onderzoeken. In de meeste gevallen willen mensen een woning splitsen uit financieel oogpunt. Met het verhuren van de extra te creëren woningen kunt u namelijk een aardig centje bijverdienen. Een andere optie is het splitsen uit sociaal oogpunt. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een mantelzorg woning. HVN2 helpt u graag met het onderzoeken en uitwerken van de mogelijkheden.

Woning verhuren of verkopen

Veel woningen worden in appartementen gesplitst en verhuurd. Hierdoor worden er maandelijkse inkomsten gecreëerd en blijft uw woning in uw bezit. Met het verhuren van kleine appartementen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kunt u veel inkomsten genereren. Bij het splitsen heeft uw wel een omgevingsvergunning nodig. De nieuw te creëren woningen moeten namelijk wel aan alle gestelde eisen voldoen.

Een woning splitsen en verkopen is ook een optie en levert relatief snel veel geld op. Dit proces is echter een stuk ingewikkelder, maar wij helpen u graag! Naast de omgevingsvergunning heeft u dan ook een splitsingsvergunning nodig. Deze vergunningen kunnen wij voor u aanvragen bij de desbetreffende gemeente.

Kosten van woning splitsen

Het splitsen van uw woning is geen goedkope investering, maar wel degelijk het overwegen waard. U kunt bijvoorbeeld op deze manier uw pensioen veilig stellen. Wat precies de kosten zijn is per situatie verschillend. U moet in ieder geval met de volgende kosten rekening houden: ontwerpkosten, vergunningen, verbouwkosten, gemeentelijke leges en notariskosten. 

Mag je zomaar een woning splitsen?

Bij het splitsen van een woning is er in veel gevallen een vergunning nodig. Of je nu gaat voor kadastraal splitsen of bouwkundig splitsen. Een woning splitsen zonder vergunning mag dan ook niet en is strafbaar. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. In het bestemmingsplan staat namelijk opgenomen hoeveel woningen het bouwvlak mag dragen. Wanneer dit aantal 1 is, zal de gemeente moeten afwijken van het bestemmingsplan en zal er een andere procedure nodig zijn. Zomaar een woning splitsen kan dus niet, met gedegen onderzoek en de juiste vergunningen is het splitsen van een woning wel mogelijk.

Overige zaken om rekening mee te houden bij het splitsen van een woning

Naast zaken als een vergunning, het bestemmingplan en een kosten overzicht voor de verbouwing zelf, zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden. Hieronder een toelichting van deze punten.

Splitsing en de WOZ waarde

Bij het kadastraal splitsen van uw woning ontstaan er twee appartementen, elk met een eigen WOZ-waarde. De gecombineerde waarde van beide appartementen kan hoger zijn dan de WOZ-waarde van het oorspronkelijke huis. Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor de onroerendezaakbelasting voor beide appartementen.

Indien kadastraal splitsen niet gedaan is, wordt er één WOZ-waarde vastgesteld voor de gehele woning. Vaak resulteert een bouwkundige splitsing in een verhoogde waarde van de woning.

De fiscale gevolgen:

Gemeentelijke belastingen

Bij het verhuren of verkopen van het appartement zijn er drie mogelijkheden om rekening mee te houden:

·         Als u het appartement verhuurt zonder kadastrale splitsing, draagt u als eigenaar de gemeentelijke belastingen. Deze kosten kunnen hoger zijn vanwege het grotere aantal bewoners.

·         Bij verkoop van een gesplitst appartement zijn de eigenaren zelf verantwoordelijk voor hun gemeentelijke belastingen.

·         Verhuurt u een appartement dat kadastraal gesplitst is, dan dragen huurders bepaalde belastingen zelf, zoals de afvalstoffenheffing en de waterschapsbelasting. De onroerendezaakbelasting blijft altijd de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

Een bouwkundig plan

Het is belangrijk om vanuit een goed en constructief bouwkundig plan te werken om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Als ervaren architecten en bouwkundig specialisten staan wij van HVN2 voor je klaar om je te assisteren bij het opstellen van de bouwkundige plannen voor de splitsing. Wij kunnen helpen met het opstellen van gedetailleerde bouwkundige tekeningen, die resulteren in een duurzame en solide constructie. Bovendien zijn wij altijd volledig op de hoogte van de laatste vereisten van het Bouwbesluit waaraan de gesplitste woning moet voldoen, en zijn bekend met de voorschriften die lokale gemeenten hanteren.=

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Een woningsplitsing is een zeer interessante optie en een goede investering. HVN2 helpt u graag met een goede voorbereiding voor u een woning splitst. Heeft u een omgevingsvergunning nodig en/of een bouwkundige tekening om van uw woning meerdere zelfstandige appartementen te maken? Wij zorgen ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan.

HVN2 ontzorgt door alles op het gebied van omgevingsvergunningen (en overige vergunningen) en tekenwerk voor u uit handen te nemen. Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan. Wij zijn telefonische bereikbaar via: 010-2613509 of per via: info@hvn2.nl

Volgende
Volgende

Mag je in een bedrijfspand wonen - Alles wat je moet weten