Mag je in een bedrijfspand wonen - Alles wat je moet weten

Mag een bedrijfspand als woning worden gebruikt?

U mag niet zomaar een bedrijfspand (denk aan een kantoorgebouw of winkel) als woning gebruiken. Het is niet toegestaan om een gebouw dat oorspronkelijk is bedoeld voor bedrijfsvoering, als woning te gebruiken. Hier is namelijk een vergunning voor vereist.

Om een bedrijfspand als woning te gebruiken heeft u een omgevingsvergunning nodig. Op die manier heeft u namelijk de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan.

Het wonen in een bedrijfspand kan daarnaast ook gevaarlijk zijn en hier zijn niet voor niets regels en voorschriften opgesteld voor de veiligheid. Het is essentieel om te voldoen aan bouw- en brandveiligheidseisen om risico's zoals brandgevaar te voorkomen. Ook reguleren deze regels het gebruik van gebieden om gezondheidsproblemen te vermijden, zoals geluidsoverlast of slechte luchtkwaliteit.

Als u overweegt een pand te gebruiken als woning, is het verstandig om eerst te informeren bij de gemeente. Zij kunnen u vertellen of dit is toegestaan en onder welke voorwaarden. Het is belangrijk om te weten wat wel en niet mag om problemen te voorkomen.

De gemeente speelt een actieve rol in het handhaven van deze regels en kan advies geven aan zowel eigenaars als huurders. Samen streven we naar een passende oplossing voor alle betrokkenen.

Wonen in een bedrijfswoning

Wonen in een bedrijfswoning is zonder vergunning dus niet toegestaan. Het gebeurt regelmatig dat een bedrijfspand wordt verbouwd tot woningen en dit is met vergunning dan ook niet altijd verboden. Twijfelt u of u wellicht vergunningen nodig heeft voor uw specifieke woonsituatie? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag.

Mag u dan wonen in een loods?

In beginsel is een loods niet om in te wonen. Ook al zijn er woonvoorzieningen aanwezig zoals een keuken, douche & toilet. Ook het feit dat de gemeente een persoon inschrijft op het adres van de loods, geeft niet aan dat er toestemming wordt verleend om te wonen in de loods. Zijn er situaties wanneer u wel in een loods zou mogen wonen? Dat antwoord is ja: Wonen in een bedrijfswoning is alleen toegestaan als het noodzakelijk is voor het bedrijf.

Wat is de regelgeving omtrent een bedrijfspand ombouwen tot woonruimte

Zoals hierboven aangegeven is het dus niet vanzelfsprekend dat u mag wonen in een bedrijfspand. Toch zijn er stappen die u kunt ondernemen om het wonen of ombouwen van bedrijfspanden tot woningen te doen slagen. Hoe precies? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden of die u nodig heeft als u een bedrijfsruimte zou willen ombouwen en daar gaan we hieronder dieper op in.

Wijziging bestemmingsplan / omgevingsvergunning gemeente

In sommige gevallen is het mogelijk om bij de gemeente van het bestemmingsplan af te wijken. Er ontstaat dan de mogelijkheid om de bestemming te wijzigen van "bedrijf" naar "wonen". Vanzelfsprekend worden ook hier voorwaarden genoemd waar aan moet worden voldaan om gebruik te kunnen maken van het afwijken van het bestemmingsplan. Wij helpen u hier graag bij.

Let op de lokale regelgeving

Naast afwijken van het bestemmingsplan en de benodigde omgevingsvergunning, is er ook lokale regelgeving waar u rekening mee dient te houden. Bent u bijvoorbeeld van plan om een monumentaal pand om te bouwen? Dan zijn er ook daar regels waar u aan zou moeten voldoen. Zo hebben bijvoorbeeld de omwonenden vaak inspraak in de bestemming van het pand. Het begint bij een gedegen vooronderzoek alvorens u begint aan de verbouwing. 

Gemeentelijk Bouwbesluit van 2012

Wanneer het bestemmingsplan is gewijzigd (indien nodig), de vergunningen zijn aangevraagd en de verbouwing is voltooid, heeft u met het gemeentelijk bouwbesluit 2012 te maken. Alle verbouwingen moeten namelijk voldoen aan het Bouwbesluit 2012. In dit bouwbesluit staat opgenomen dat de gemeente zal controleren of het pand na de verbouwing voldoet aan de eisen voor de brandveiligheid, leefbaarheid en gezondheid. Ook wordt er rekening gehouden met wetten omtrent de duurzaamheid qua materialen die zijn gebruikt tijdens te verbouwing.]

Wat zijn de voordelen als het gaat om bedrijfsruimte ombouwen tot woonruimte?

Gemeenten staan vaak positief tegenover dit soort verbouwingsplannen

Door de meeste gemeenten worden dit soort projecten steeds vaker toegestaan. Dit komt mede door het tegengaan van leegstand, de krapte op de woningmarkt en het feit dat dit goedkoper is dan nieuwbouw realiseren. Al deze redenen dragen bij aan een verschuiving binnen gemeentes die positief is richting het ombouwen van bedrijfsruimte.

Belangstelling uit diverse marktsegmenten

Vastgoed is al jaar en dag een veilig en goede investering, en ook bedrijfspanden ombouwen tot woonruimte hoort hierbij. Het ombouwen zorgt namelijk voor veel belangstelling vanuit verschillende marktsegmenten. Zo zijn in deze tijd studenten & jongeren hard op zoek naar woonruimte. Maar we zien ook dat deze beweging wordt toegejuicht door gezinnen en senioren.

Het zorgt voor een verbetering van de leefbaarheid

Wanneer er leegstaande panden worden omgebouwd tot woonruimte zal dit ten goede komen van de leefbaarheid en leefomgeving. In grote winkelstraten bijvoorbeeld is leegstand van winkelpanden al jaren een doorn in het oog van inwoners in verschillende gemeenten.

Ook leegstaande en minder goed bereikbare kantoorpanden kunnen helpen bij het verbeteren van de leefomgeving. Wanneer een kantoorpand wordt omgebouwd, zal namelijk ook de omgeving veranderen door de komst van voorzieningen die nodig zijn voor bewoners. Denk hierbij aan supermarkten, horeca, sportclubs

Hoe HVN2 u kan helpen bij de transformatie van bedrijfsruimte naar woning(en)

Bent u benieuwd naar wat wij voor uw verbouw project kunnen betekenen? Of zou u graag meer willen weten over de mogelijkheden van het ombouwen van bijvoorbeeld een kantoorpand op een bedrijfsterrein?

De afgelopen jaren hebben wij voor veel herontwikkeling projecten het bouwkundig tekenwerk en de omgevingsaanvraag succesvol mogen uitvoeren. Bij HVN2 kiest u voor betrouwbaarheid.

Wij werken altijd in nauw overleg met onze opdrachtgevers en zorgen ervoor dat uw wensen en eisen centraal staan in het hele proces.

Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor uw herontwikkelingsproject kunnen betekenen.

Vorige
Vorige

Woning splitsen: Waarop letten en hoe werkt het?

Volgende
Volgende

Omgevingsvergunning aanvragen